Τρόφιμα που είναι καλό όλοι να αποφεύγουμε.
Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου.
Όλοι το ξέρουμε, το λέμε και το προσπαθούμε. Οι πειρασμοί είναι πολύ, ο χαρακτήρας μας αδύναμος, αλλά ας κάνουμε μία προσπάθεια!
Ας θυμηθούμε ακόμη μία φορά τα φαγητά που καλό είναι να μην έχουμε στο σπίτι μας.
ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένος οργανισμός).
Είναι τα προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί και τροποποιηθεί μέσω χημικών. Τα ανοσοποιητικά συστήματα των ποντικών που τρέφονται με ΓΤΟ τρόφιμα όπως πατάτες, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι μελέτες απέδειξαν ότι προκαλούν καρκινικές νεοπλασίες κυττάρων. Στις πρώτες δέκα ημέρες ο εγκέφαλος και το ήπαρ των ποντικών είχαν καταστραφεί. Στην Αμερική, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα τρόφιμα αυτά που έχουν εγκριθεί είναι ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο δεν είναι πάντα έτσι.
Επεξεργασμένα λευκά άλευρα.
Όλοι έχουμε ακούσει ότι το άσπρο αλεύρι δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους είναι ανθυγιεινό. Το αλεύρι μπορεί να παραχθεί με αρκετούς τρόπους. Το αλεύρι που έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία είναι ανθυγιεινό γιατί οι ραφιναρισμένοι κόκκοι καταστρέφουν τα φυσικά θρεπτικά συστατικά. Η λεύκανσή του γίνεται με χημικές ουσίες. Μία από αυτές τις ουσίες ονομάζεται χλώριο αερίου.
Εξευγενισμένα σάκχαρα.
Δεν υπάρχει τίποτε πιο επιβλαβές όσο τα εξευγενισμένα σάκχαρα που τρώμε κάθε μέρα. Καραμέλες, μπισκότα και κέικ αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης. Εκτός από αυτό, είναι και η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Το γεγονός αυτό έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1931 από τον Γερμανό επιστήμονα Otto Warburg, έχει βραβευτεί με Νόμπελ στην ιατρική. Σύμφωνα λοιπόν με τον Warburg τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν τα σάκχαρα, το αγαπημένο τους είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
Τεχνικές γλυκαντικές ουσίες.
Όπως όλοι γνωρίζουμε 1 γραμμάριο υδατανθράκων περιέχει 4 θερμίδες. Για να χάσει λοιπόν βάρος ένα άτομο, μειώνει την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αντικαταστήσει τη φυσική ζάχαρη με τεχνητά γλυκαντικά πιστεύοντας ότι έτσι θα χάσει γρήγορα βάρος. Αυτά τα γλυκαντικά χρησιμοποιούνται επίσης στις καραμέλες, στο γιαούρτι και στις τσίχλες. Υπάρχουν επίσης πολλές σόδες που περιέχουν 0 υδατάνθρακες και 0 θερμίδες. Το χειρότερο πράγμα για τις τεχνικές γλυκαντικές ουσίες είναι ότι δεν βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη πρόληψη του διαβήτη. Αντίθετα καταστρέφουν την υγεία μας και επιδεινώνουν πολλές καταστάσεις.
Διατροφή.
Δεν έχει σημασία το είδος των τροφίμων που καταναλώνετε, φρέσκα ή κατεψυγμένα, μπορείτε ακόμα να κάνετε πολύ κακό στην υγεία σας. Διαιτητικές τροφές είναι αυτές που χαρακτηρίζονται ως «χαμηλά λιπαρά», «διαίτης» ή «μηδέν». Τι τις κάνει να περιέχουν τόσο λίγες θερμίδες; Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερα χημικά προϊόντα και τεχνικές γλυκαντικές ουσίες έχουν τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχουν. Και όπως ήδη γνωρίζετε, τα χημικά είναι επικίνδυνα.
Ένα από τα συστατικά που μπορεί να έχετε παρατηρήσει στις συσκευασίες είναι η ασπαρτάμη. Η οποία προκαλεί πολλά προβλήματα στην καρδιά, γενετικές ανωμαλίες και καρκίνους. Τα τρόφιμα αυτά διαίτης, είναι συνήθως επεξεργασμένα με χημικά, γεμάτα νάτριο, τεχνητές γεύσεις και χρώματα για να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι θα παραμείνουμε υγιείς όταν για χρόνια τρώμε τεχνητά τρόφιμα. Μην εμπιστεύεστε λοιπόν τις διαβεβαιώσεις ότι δεν είναι βλαβερά. Είναι απλά το μάρκετινγκ που χρησιμοποιείτε με μεγάλη επιτυχία για την άντληση χρημάτων από την κοινωνία.
Αλκοόλ.
Υπάρχουν δύο κακά που η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ξεφορτωθεί. Το αλκοόλ και το τσιγάρο. Οι άνθρωποι αποκτούν εθισμό σε αυτά πολύ γρήγορα. Το κάπνισμα δεν έχει κανένα πλεονέκτημα. Η κατανάλωση αλκοόλ σε χαμηλές ή μέτριες ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετική.
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αν όμως το αλκοόλ καταναλώνεται συχνά σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο και αιφνίδιο θάνατο. Το 2007 οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μία έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική χρήση αλκοόλ, είναι η κύρια αιτία καρκίνου του παχέος εντέρου, του ήπατος, του στόματος, του μαστού και του οισοφάγου.
Κόκκινο κρέας.
Μία μπριζόλα είναι εντάξει, ειδικά αν είναι από μοσχάρι που τρέφεται με χόρτο. Απλά πρέπει να τρώμε κρέας με μέτρο και όχι πολύ συχνά. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί μάλιστα να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
Μη βιολογικά φρούτα.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και η βιομηχανία τροφίμων, προκειμένου να μας θρέψει όλους, κάνει ότι είναι δυνατόν για να παράγει όσο περισσότερη τροφή μπορεί. Αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που τα λαχανικά και τα φρούτα καλλιεργούνται. Για να έχουν μία καλή σοδειά οι αγρότες χρησιμοποιούν πολλά φυτοφάρμακα.
Όμως αυτά όπως τα οργανοφωσφορικά ή η ατραζίνη είναι δηλητηριώδη. Αζωτούχα λιπάσματα είναι επίσης ευρέως διαδεδομένα στη γεωργία. Αρκετές από τις ουσίες αυτές θα απαγορευτούν στο προσεχές μέλλον. Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών αφαιρεί μέρος των ουσιών αυτών αλλά όχι το 100%. Έτσι αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγοράζουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά.
Ας θυμηθούμε ακόμη μία φορά τα φαγητά που καλό είναι να μην έχουμε στο σπίτι μας.
ΓΤΟ (γενετικά τροποποιημένος οργανισμός).
Είναι τα προϊόντα που έχουν καλλιεργηθεί και τροποποιηθεί μέσω χημικών. Τα ανοσοποιητικά συστήματα των ποντικών που τρέφονται με ΓΤΟ τρόφιμα όπως πατάτες, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι μελέτες απέδειξαν ότι προκαλούν καρκινικές νεοπλασίες κυττάρων. Στις πρώτες δέκα ημέρες ο εγκέφαλος και το ήπαρ των ποντικών είχαν καταστραφεί. Στην Αμερική, οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα τρόφιμα αυτά που έχουν εγκριθεί είναι ασφαλή για κατανάλωση. Ωστόσο δεν είναι πάντα έτσι.
Επεξεργασμένα λευκά άλευρα.
Όλοι έχουμε ακούσει ότι το άσπρο αλεύρι δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους είναι ανθυγιεινό. Το αλεύρι μπορεί να παραχθεί με αρκετούς τρόπους. Το αλεύρι που έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία είναι ανθυγιεινό γιατί οι ραφιναρισμένοι κόκκοι καταστρέφουν τα φυσικά θρεπτικά συστατικά. Η λεύκανσή του γίνεται με χημικές ουσίες. Μία από αυτές τις ουσίες ονομάζεται χλώριο αερίου.
Εξευγενισμένα σάκχαρα.
Δεν υπάρχει τίποτε πιο επιβλαβές όσο τα εξευγενισμένα σάκχαρα που τρώμε κάθε μέρα. Καραμέλες, μπισκότα και κέικ αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης. Εκτός από αυτό, είναι και η ιδανική τροφή για τα καρκινικά κύτταρα. Το γεγονός αυτό έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1931 από τον Γερμανό επιστήμονα Otto Warburg, έχει βραβευτεί με Νόμπελ στην ιατρική. Σύμφωνα λοιπόν με τον Warburg τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούν τα σάκχαρα, το αγαπημένο τους είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.
Τεχνικές γλυκαντικές ουσίες.
Όπως όλοι γνωρίζουμε 1 γραμμάριο υδατανθράκων περιέχει 4 θερμίδες. Για να χάσει λοιπόν βάρος ένα άτομο, μειώνει την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να αντικαταστήσει τη φυσική ζάχαρη με τεχνητά γλυκαντικά πιστεύοντας ότι έτσι θα χάσει γρήγορα βάρος. Αυτά τα γλυκαντικά χρησιμοποιούνται επίσης στις καραμέλες, στο γιαούρτι και στις τσίχλες. Υπάρχουν επίσης πολλές σόδες που περιέχουν 0 υδατάνθρακες και 0 θερμίδες. Το χειρότερο πράγμα για τις τεχνικές γλυκαντικές ουσίες είναι ότι δεν βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη πρόληψη του διαβήτη. Αντίθετα καταστρέφουν την υγεία μας και επιδεινώνουν πολλές καταστάσεις.
Διατροφή.
Δεν έχει σημασία το είδος των τροφίμων που καταναλώνετε, φρέσκα ή κατεψυγμένα, μπορείτε ακόμα να κάνετε πολύ κακό στην υγεία σας. Διαιτητικές τροφές είναι αυτές που χαρακτηρίζονται ως «χαμηλά λιπαρά», «διαίτης» ή «μηδέν». Τι τις κάνει να περιέχουν τόσο λίγες θερμίδες; Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερα χημικά προϊόντα και τεχνικές γλυκαντικές ουσίες έχουν τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχουν. Και όπως ήδη γνωρίζετε, τα χημικά είναι επικίνδυνα.
Ένα από τα συστατικά που μπορεί να έχετε παρατηρήσει στις συσκευασίες είναι η ασπαρτάμη. Η οποία προκαλεί πολλά προβλήματα στην καρδιά, γενετικές ανωμαλίες και καρκίνους. Τα τρόφιμα αυτά διαίτης, είναι συνήθως επεξεργασμένα με χημικά, γεμάτα νάτριο, τεχνητές γεύσεις και χρώματα για να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι θα παραμείνουμε υγιείς όταν για χρόνια τρώμε τεχνητά τρόφιμα. Μην εμπιστεύεστε λοιπόν τις διαβεβαιώσεις ότι δεν είναι βλαβερά. Είναι απλά το μάρκετινγκ που χρησιμοποιείτε με μεγάλη επιτυχία για την άντληση χρημάτων από την κοινωνία.
Αλκοόλ.
Υπάρχουν δύο κακά που η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ξεφορτωθεί. Το αλκοόλ και το τσιγάρο. Οι άνθρωποι αποκτούν εθισμό σε αυτά πολύ γρήγορα. Το κάπνισμα δεν έχει κανένα πλεονέκτημα. Η κατανάλωση αλκοόλ σε χαμηλές ή μέτριες ποσότητες μπορεί να είναι ευεργετική.
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αν όμως το αλκοόλ καταναλώνεται συχνά σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο και αιφνίδιο θάνατο. Το 2007 οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μία έρευνα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική χρήση αλκοόλ, είναι η κύρια αιτία καρκίνου του παχέος εντέρου, του ήπατος, του στόματος, του μαστού και του οισοφάγου.
Κόκκινο κρέας.
Μία μπριζόλα είναι εντάξει, ειδικά αν είναι από μοσχάρι που τρέφεται με χόρτο. Απλά πρέπει να τρώμε κρέας με μέτρο και όχι πολύ συχνά. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί μάλιστα να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.
Μη βιολογικά φρούτα.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά και η βιομηχανία τροφίμων, προκειμένου να μας θρέψει όλους, κάνει ότι είναι δυνατόν για να παράγει όσο περισσότερη τροφή μπορεί. Αυτό έχει σχέση με τον τρόπο που τα λαχανικά και τα φρούτα καλλιεργούνται. Για να έχουν μία καλή σοδειά οι αγρότες χρησιμοποιούν πολλά φυτοφάρμακα.
Όμως αυτά όπως τα οργανοφωσφορικά ή η ατραζίνη είναι δηλητηριώδη. Αζωτούχα λιπάσματα είναι επίσης ευρέως διαδεδομένα στη γεωργία. Αρκετές από τις ουσίες αυτές θα απαγορευτούν στο προσεχές μέλλον. Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών αφαιρεί μέρος των ουσιών αυτών αλλά όχι το 100%. Έτσι αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγοράζουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά.