Ω3 λιπαρά και υπέρβαροι έφηβοι
Διαβάστε για τα ω3 λιπαρά και τιυς υπέρβαρους εφήβους...
Νέα μελέτη: Απαραίτητα και για την καρδιαγγειακή υγεία των εφήβων τα ω-3 λιπαρά οξέα
Η αξία των ω3 λιπαρών οξέων στην καλή υγεία της καρδιάς είναι ευρέως γνωστή για τους ενήλικες, μία νέα μελέτη, ωστόσο, έρχεται να αναδείξει τη σημασία τους και για τους εφήβους. Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δανίας, η ημερήσια πρόσληψη συμπληρωμάτων ω-3 λιπαρών οξέων EPA (εικοσοπεντανοϊκό οξύ) και DHA (δοκοσοεξαενοϊκό οξύ) μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε ελαφρώς υπέρβαρα έφηβα αγόρια.
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, "Τα παιδιά και οι έφηβοι με υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πιθανότερο να πάσχουν από υπέρταση μελλοντικά και στην ενήλικη ζωή. Έτσι, οι έφηβοι με αρτηριακή πίεση στην υψηλότερη κλίμακα μπορεί να θεωρηθούν προϋπερτασικοί. Δεν είναι όμως γνωστό πού οφείλονται τα αυξημένα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης κατά την ενήλικη ζωή. Πιθανόν να είναι αποτέλεσμα της ανθυγιεινής διατροφής και της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας από την παιδική ηλικία ως την ενηλικίωση ή, ακόμη, να προκαθορίζονται με διάφορους μηχανισμούς κατά τη διάρκεια της εφηβείας", προσθέτουν οι επιστήμονες.
Η μελέτη
Στη μελέτη συμμετείχαν 78 ελαφρώς υπέρβαρα αγόρια ηλικίας από 13 έως 15 ετών. Αυτά χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε καθημερινά ψωμί εμπλουτισμένο με ω3 λιπαρά οξέα, ενώ η δεύτερη ψωμί εμπλουτισμένο με κάποιο φυτικό έλαιο, για χρονικό διάστημα 16 εβδομάδων.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα που κατανάλωναν ψωμί εμπλουτισμένο με ω3 λιπαρά οξέα εμφάνισαν χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση κατά 3,8 mmHg και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 2,6 mmHg, σε σχέση με τα αγόρια που κατανάλωναν ψωμί εμπλουτισμένο με φυτικά έλαια.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Pediatrics, "η μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 3 mmHg αντιστοιχεί σε περισσότερο από 15% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού των ενηλίκων".
Ελίζα Τζόβα
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr