Δίαιτα κατά της ακμής
Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους και ειδικότερα τους έφηβους.
Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί αρκετούς ανθρώπους και ειδικότερα τους έφηβους. Τα αίτια της εμφάνισης της ακμής είναι πολλά και τα βασικότερα από αυτά είναι η αύξηση των ορμονών του ατόμου στην εφηβική του ηλικία, οι ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έναρξη και η διακοπή αντισυλληπτικών χαπιών, η κληρονομικότητα, ορισμένοι τύποι φαρμάκων και τα λιπαρά προϊόντα μακιγιάζ. Μια δίαιτα κατά της ακμής έχει ως στόχο την εξάλειψη αυτού του προβλήματος μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως η κακή διατροφή ενός ατόμου μπορεί να έχει επιπτώσεις στο δέρμα του, άλλοι πάλι πιστεύουν ότι το τι τρώει ο καθένας δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το δέρμα του. Τα γεγονότα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρέφονται κατά κύριο λόγο με φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά και ουσιαστικά χωρίς ζάχαρη τείνουν να έχουν λιγότερη τάση στο να εμφανίσουν ακμή σε σχέση με τα άτομα που η διατροφή τους περιλαμβάνει κρέατα, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αν λοιπόν κάποιος αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακμής σύμωνα με έρευνες καλό θα ήταν να τρώει μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με την αποφυγή προϊόντων, όπως τα φυστίκια, τα τηγανητά, το υπερβολικό αλάτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε εξευγενισμένα σάκχαρα και τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες.
Επίσης πολλοί από τους επιστήμονες που ειδικεύονται στα δερματικά προβλήματα συνιστούν στα άτομα με ακμή να μην καταναλώνουν σοκολάτα ή προϊόντα που την εμπεριέχουν. Αν κάποιος συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του 30 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα θα βοηθήσει τον οργανισμό του στο να διατηρησεί καθαρό το παχέος εντέρο και μπορεί να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα του πριν φτάσουν στο δέρμα. Οι έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, είχαν μικρότερα προβλήματα ακμής.
Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα που προκαλούν τις κηλίδες στο δέρμα. Ακόμα ένα άτομο με ακμή θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση φυστικιών και τηγανητών προϊόντων και φυσικά το αλάτι ειδικά το επιτραπέζιο αλλά και το ιωδιούχου, αφού συμβάλλουν στην έξαρση της ακμής.
Έτσι τα πατατάκια και το popcorn θα πρέπει να εξαφανιστούν από την διατροφή κάποιου ατόμου με ακμή, αφού περιέχουν αλάτι και λίπους. Όπως προαναέρθηκε όποιος αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο δερματικό πρόβλημα θα πρέπει να μην αφήσει χώρο στη διατροφή του για τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η κρέμα γάλακτος, το τυρί και το παγωτό. Ακόμα ορθό θα ήταν να αποφεύγει τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα ψημένα αγαθά, αφού αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα και κατά συνέπεια αυξάνουν και την τάση του οργανισμού να εμφανίσει ακμή.
Τέλος εκτός από τα προϊόντα που θα πρέπει να αποφεύγει ένα άτομο που έχει πολλές πιθανότητες να εμφανίσει αυτό το δερματικό πρόβλημα υπάρχουν και τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη της ακμής. Αυτά τα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, σελήνιο, ψευδάργυρο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και χρώμιο.
Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως η κακή διατροφή ενός ατόμου μπορεί να έχει επιπτώσεις στο δέρμα του, άλλοι πάλι πιστεύουν ότι το τι τρώει ο καθένας δεν επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το δέρμα του. Τα γεγονότα έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρέφονται κατά κύριο λόγο με φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά και ουσιαστικά χωρίς ζάχαρη τείνουν να έχουν λιγότερη τάση στο να εμφανίσουν ακμή σε σχέση με τα άτομα που η διατροφή τους περιλαμβάνει κρέατα, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αν λοιπόν κάποιος αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ακμής σύμωνα με έρευνες καλό θα ήταν να τρώει μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με την αποφυγή προϊόντων, όπως τα φυστίκια, τα τηγανητά, το υπερβολικό αλάτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε εξευγενισμένα σάκχαρα και τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες.
Επίσης πολλοί από τους επιστήμονες που ειδικεύονται στα δερματικά προβλήματα συνιστούν στα άτομα με ακμή να μην καταναλώνουν σοκολάτα ή προϊόντα που την εμπεριέχουν. Αν κάποιος συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του 30 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα θα βοηθήσει τον οργανισμό του στο να διατηρησεί καθαρό το παχέος εντέρο και μπορεί να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα του πριν φτάσουν στο δέρμα. Οι έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, είχαν μικρότερα προβλήματα ακμής.
Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα που προκαλούν τις κηλίδες στο δέρμα. Ακόμα ένα άτομο με ακμή θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση φυστικιών και τηγανητών προϊόντων και φυσικά το αλάτι ειδικά το επιτραπέζιο αλλά και το ιωδιούχου, αφού συμβάλλουν στην έξαρση της ακμής.
Έτσι τα πατατάκια και το popcorn θα πρέπει να εξαφανιστούν από την διατροφή κάποιου ατόμου με ακμή, αφού περιέχουν αλάτι και λίπους. Όπως προαναέρθηκε όποιος αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο δερματικό πρόβλημα θα πρέπει να μην αφήσει χώρο στη διατροφή του για τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η κρέμα γάλακτος, το τυρί και το παγωτό. Ακόμα ορθό θα ήταν να αποφεύγει τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι τα αναψυκτικά, τα γλυκά και τα ψημένα αγαθά, αφού αυξάνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα και κατά συνέπεια αυξάνουν και την τάση του οργανισμού να εμφανίσει ακμή.
Τέλος εκτός από τα προϊόντα που θα πρέπει να αποφεύγει ένα άτομο που έχει πολλές πιθανότητες να εμφανίσει αυτό το δερματικό πρόβλημα υπάρχουν και τρόφιμα που βοηθούν στην πρόληψη της ακμής. Αυτά τα τρόφιμα είναι εκείνα που περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, σελήνιο, ψευδάργυρο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και χρώμιο.