Μηλόπιτα
Έχετε κέφι να ετοιμάσετε μία γλυκιά μηλόπιτα για την οικογένεια σας, ακολουθώντας μία λίγο «πρωτότυπη» συνταγή;
Υλικά:
- Ζύμη σφολιάτα, για ένα μέτριο ταψί.
- ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- ¼ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
- 1/3 φλιτζάνι αλεύρι για κάθε χρήση
- 5 φλιτζάνια ψιλοκομμένα μήλα
- 2/3 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
- 20 καραμέλες βουτύρου
- 2 κουταλιές της σούπας γάλα
Οδηγίες:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Για την γέμιση: Σε ένα μικρό μπολ αναμίξτε την καστανή ζάχαρη το λιωμένο βούτυρο και 1/3 φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε στο πλάι.
Μήλα: Τοποθετήστε τα μήλα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τη λευκή ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, την κανέλα και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε πολύ καλά.
Τοποθετήστε λίγο μείγμα από τα μήλα στο ταψί που έχετε βέβαια καλύψει με την ζύμη. Από πάνω βάλτε λίγη γέμιση που έχετε ετοιμάσει και μισές καραμέλες, μετά πάλι το μείγμα των μήλων και την υπόλοιπη γέμιση και τις καραμέλες. Βάλτε το άλλο φύλλο της ζύμης από πάνω και κλείστε το πολύ καλά. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί διαφορετικά οι λιωμένες καραμέλες με τη γλυκιά γέμιση, δεν θα μείνουν στην πίτα. Περάστε την ζύμη με λίγο γάλα ή ελαφριά κρέμα.
Καλύψτε την πίτα με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 25 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 20 με 25 λεπτά, έως ότου η κρούστα πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Είναι καλύτερα να την απολαύσετε ζεστή.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Για την γέμιση: Σε ένα μικρό μπολ αναμίξτε την καστανή ζάχαρη το λιωμένο βούτυρο και 1/3 φλιτζάνι αλεύρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε στο πλάι.
Μήλα: Τοποθετήστε τα μήλα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε τη λευκή ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, την κανέλα και το χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε πολύ καλά.
Τοποθετήστε λίγο μείγμα από τα μήλα στο ταψί που έχετε βέβαια καλύψει με την ζύμη. Από πάνω βάλτε λίγη γέμιση που έχετε ετοιμάσει και μισές καραμέλες, μετά πάλι το μείγμα των μήλων και την υπόλοιπη γέμιση και τις καραμέλες. Βάλτε το άλλο φύλλο της ζύμης από πάνω και κλείστε το πολύ καλά. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί διαφορετικά οι λιωμένες καραμέλες με τη γλυκιά γέμιση, δεν θα μείνουν στην πίτα. Περάστε την ζύμη με λίγο γάλα ή ελαφριά κρέμα.
Καλύψτε την πίτα με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 25 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 20 με 25 λεπτά, έως ότου η κρούστα πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Είναι καλύτερα να την απολαύσετε ζεστή.