Ψαρονέφρι γεμιστό με μήλο και πράσο
Μια συνταγή για το γιορτινό μας τραπέζι.

Το κονιάκ που γίνεται από μήλο θα του δώσει μία ιδιαίτερη και πολύ όμορφη γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μηλίτη αν το προτιμάτε ή είναι δύσκολο να βρείτε το κονιάκ.
Υλικά:
- 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο, και ακόμη ένα κουταλάκι του γλυκού.
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο πράσο, το άσπρο και πράσινο τμήμα μόνο, καλά πλυμένο.
- 1 μήλο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο.
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι, συν 1 κλαδάκι.
- ¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- ¾ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- 2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένο.
- 1 – 1 ½ κιλό χοιρινό ψαρονέφρι
- ½ φλιτζάνι κονιάκ μήλου ή μηλίτη
- 2 φλιτζάνια χυμό μήλου
- 2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ
- 2 κουταλάκια του γλυκού μουστάρδα Ντιζόν
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 βαθμούς.
- Ζεστάνετε 1 κουταλιά λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το πράσο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το μήλο, το ψιλοκομμένο θυμάρι, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι πιπέρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει το μήλο, περίπου 2 λεπτά. Μεταφέρετε το μίγμα σε ένα μπολ να κρυώσει. Ξεπλύνετε το τηγάνι.
- Ετοιμάστε το κρέας (μπορεί και ο κρεοπώλης να το κόψει). Σε μία μεγάλη ξύλινη επιφάνεια, κάντε μία κατά μήκος τομή στο μέσον του κρέατος, το φιλέτο πρέπει να μείνει ένα κομμάτι. Ανοίξτε το όπως θα κάνατε με ένα βιβλίο. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Και χτυπήστε το για να λεπτύνει, με ένα ξύλινο σφυρί για τρόφιμα ή τον πλάστη σας.
- Απλώστε το μίγμα του μήλου στο κέντρο του κρέατος αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο γύρω του. Ξεκινήστε να διπλώνετε το χοιρινό σε ρολό κλείνοντας τη γέμιση μέσα. Για να μην χυθεί η γέμιση όταν το ψήνετε κλείστε καλά τα δύο άκρα του. Με τον κατάλληλο για φαγητά σπάγκο δέστε όλο το ρολό κατά μήκος και προσέξτε να δέσετε καλά και τις δύο άκρες.
- Αλείψτε το ψητό με ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι και πασπαλίστε με το υπόλοιπο ¼ κουταλάκι αλάτι και ½ κουταλάκι πιπέρι.
- Ζεστάνετε το υπόλοιπο 1 κουτάλι της σούπας λάδι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μειώστε λίγο τη φωτιά και τσιγαρίστε το κρέας από όλες τις πλευρές για περίπου 4 λεπτά. Μεταφέρετε το κρέας σε ένα σκεύος με χαρτί ψησίματος. Τοποθετήστε το κρέας στο φούρνο και ψήστε για περίπου 15 με 20 λεπτά ή ανάλογα με το φούρνο σας.
- Αφήστε το σε μία καθαρή επιφάνεια κοπής για 5 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε τη σάλτσα. Λιώστε λίγο το σκόρδο και ετοιμάστε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κονιάκ του μήλου ή το μηλίτη, το κλαδάκι από το θυμάρι και το σκόρδο. Αφήνετε να πάρουν μία βράση και μαγειρεύετε για 1 λεπτό.
- Χτυπάτε τώρα το μηλίτη με το κορν φλάουρ και τα προσθέτετε στο τηγάνι. Τα αφήνετε να βράσουν, ανακατεύετε κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει το μίγμα και να μειωθεί περίπου στο μισό, για 8 με 10 λεπτά. Κατεβάζετε από τη φωτιά, βγάζετε και πετάτε το σκόρδο και το κλαδάκι από το θυμάρι. Χτυπάτε τη μουστάρδα με το χυμό από το ταψί.
- Κόβετε προσεκτικά το κρέας σε φέτες και το περιχύνετε με τη σάλτσα του.
- Συνοδεύσετε το με λίγο ρύζι ή πουρέ και μία δροσερή σαλάτα.