Πατάτες ογκρατέν
Ένα πολύ νόστιμο και εύκολο πιάτο. Η κρεμώδης σάλτσα τυριού και οι πατάτες, κάνουν αυτό το κλασικό γαλλικό πιάτο πολύ εύγεστο και συνδυάζεται υπέροχα με φιλέτο μοσχάρι ή ψητό ψαρονέφρι.
Φτιάξτε μία δροσερή πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί και απολαύστε το γεύμα σας. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα τυριά.
Υλικά
Για 4 μερίδες
Φτιάξτε μία δροσερή πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί και απολαύστε το γεύμα σας. Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα τυριά.
Υλικά
Για 4 μερίδες
- 4 πατάτες κομμένες σε φέτες
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 1 ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ
- Προετοιμασία 30 λεπτά. Μαγείρεμα 1 ώρα και 30 λεπτά. Έτοιμο σε 2 ώρες.
Οδηγίες:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώστε ένα πυρέξ.
Απλώστε τις μισές πατάτες στο πυρέξ, προσθέστε τις φέτες του κρεμμυδιού και μετά τις υπόλοιπες πατάτες. Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σε μία μέτρια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέστε το αλεύρι, λίγο αλάτι και ανακατεύστε συνέχεια για λίγα λεπτά. Προσθέστε το γάλα σιγά σιγά και βράστε το μείγμα μέχρι να πήξει.
Τώρα προσθέστε όλο το τυρί και ανακατεύστε πολύ καλά μέχρι να λιώσει. Ρίξτε το μείγμα πάνω στις πατάτες καλύψτε το σκεύος με αλουμινόχαρτο.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για μιάμιση ώρα.
Για να μην σβολιάσει η κρέμα, προσθέτετε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.
Διαλέξτε και ένα ποτήρι ωραίο κρασί και απολαύστε ένα «γαλλικό» δείπνο.