Τρόφιμα με γλουτένη ή χωρίς γλουτένη;
Πως μπορεί κανείς να τρώει αποφεύγοντας τη γλουτένη.
Τα καλά νέα είναι: «Όταν τρώτε τρόφιμα ολικής αλέσεως και ελέγχετε τα συστατικά, ο κόσμος είναι το «στρείδι» σας (η προστασία σας) όταν πρόκειται για φαγητό χωρίς γλουτένη» λένε οι ειδικοί. Όμως μη φάτε στρείδι γιατί περιέχει σιτάρι!
Το κόλπο είναι να ψωνίζετε τα τρόφιμά σας στην περιοχή του supermarket, όπου βρίσκονται τα φρούτα, τα λαχανικά, το κοτόπουλο, το ψάρι, το άπαχο κρέας και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή όλα τα φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη είδη.
Επίσης όλοι οι αρχαίοι σπόροι, που είναι της μόδας τώρα, όπως το quinoa, το μαύρο ρύζι και το αμάραντο είναι χωρίς γλουτένη.
Το καλαμπόκι, τα φασόλια, οι πατάτες, η βρώμη χωρίς γλουτένη, και όλα τα είδη ρυζιού επιτρέπεται να βρίσκονται στο τραπέζι μας.
Όταν όμως τρώμε στο εστιατόριο, ή καταναλώνουμε συσκευασμένα τρόφιμα, το πρόβλημα της γλουτένης γίνεται λίγο πιο περίπλοκο. Ενώ είναι σχετικά εύκολο να διαβάσουμε στην ετικέτα τη λέξη σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, η γλουτένη μπορεί να κρύβεται σε άλλα κοινά συστατικά, όπως το εμπλουτισμένο λευκό αλεύρι, το σιμιγδάλι και η μαγιά μπύρας.
Ευτυχώς τα περισσότερα supermarket έχουν τώρα ειδικά τμήματα με τρόφιμα χωρίς γλουτένη και στις ιστοσελίδες τους παρέχουν ασφαλείς λίστες για ψώνια.
Παρόλα αυτά «το μαγείρεμα από την αρχή» είναι ο ασφαλέστερος τρόπος, λένε οι ειδικοί.
Όταν τρώτε έξω, οι σάλτσες και τα καρυκεύματα είναι ιδιαίτερα ανασφαλή. Ή ακόμη και όταν αγοράζετε έτοιμα τρόφιμα, οι ετικέτες δεν είναι πάντα ακριβείς.
Εάν πραγματικά πάσχετε από αλλεργία στη γλουτένη, η εξάλειψη της από τη διατροφή σας, θα σας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από όλα τα συμπτώματα και συγχρόνως θα έχετε περισσότερη ενέργεια. Αλλά, αν όμως δεν έχετε πράγματι αλλεργία ή δυσανεξία, η έλλειψή της δεν θα σας κάνει να χάσετε βάρος και δεν θα ενισχύσει την απόδοσή σας στα σπορ. Εάν αυτό συμβεί, είναι γιατί τρώτε καλής ποιότητας τρόφιμα, όπως για παράδειγμα quinoa αντί για λευκό ρύζι.
Και μερικές σημαντικές παρατηρήσεις: Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, με την κατανάλωση σιτηρών χωρίς γλουτένη, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου, φυτικών ινών και βιταμίνης του συμπλέγματος Β, συστατικά πολύ σημαντικά για την καλή λειτουργία των κυττάρων και το μεταβολισμό.
Συσκευασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, trans λιπαρά και ζάχαρη, καθόλου υγιεινά για τον οργανισμό μας, τα οποία αυξάνουν συγχρόνως και το βάρος μας.
Συμπέρασμα, προτιμούμε πάντα τα φυσικά προϊόντα και όχι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, για να ξέρουμε τι τρώμε.
Το κόλπο είναι να ψωνίζετε τα τρόφιμά σας στην περιοχή του supermarket, όπου βρίσκονται τα φρούτα, τα λαχανικά, το κοτόπουλο, το ψάρι, το άπαχο κρέας και τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή όλα τα φυσικά απαλλαγμένα από γλουτένη είδη.
Επίσης όλοι οι αρχαίοι σπόροι, που είναι της μόδας τώρα, όπως το quinoa, το μαύρο ρύζι και το αμάραντο είναι χωρίς γλουτένη.
Το καλαμπόκι, τα φασόλια, οι πατάτες, η βρώμη χωρίς γλουτένη, και όλα τα είδη ρυζιού επιτρέπεται να βρίσκονται στο τραπέζι μας.
Όταν όμως τρώμε στο εστιατόριο, ή καταναλώνουμε συσκευασμένα τρόφιμα, το πρόβλημα της γλουτένης γίνεται λίγο πιο περίπλοκο. Ενώ είναι σχετικά εύκολο να διαβάσουμε στην ετικέτα τη λέξη σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, η γλουτένη μπορεί να κρύβεται σε άλλα κοινά συστατικά, όπως το εμπλουτισμένο λευκό αλεύρι, το σιμιγδάλι και η μαγιά μπύρας.
Ευτυχώς τα περισσότερα supermarket έχουν τώρα ειδικά τμήματα με τρόφιμα χωρίς γλουτένη και στις ιστοσελίδες τους παρέχουν ασφαλείς λίστες για ψώνια.
Παρόλα αυτά «το μαγείρεμα από την αρχή» είναι ο ασφαλέστερος τρόπος, λένε οι ειδικοί.
Όταν τρώτε έξω, οι σάλτσες και τα καρυκεύματα είναι ιδιαίτερα ανασφαλή. Ή ακόμη και όταν αγοράζετε έτοιμα τρόφιμα, οι ετικέτες δεν είναι πάντα ακριβείς.
Εάν πραγματικά πάσχετε από αλλεργία στη γλουτένη, η εξάλειψη της από τη διατροφή σας, θα σας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση από όλα τα συμπτώματα και συγχρόνως θα έχετε περισσότερη ενέργεια. Αλλά, αν όμως δεν έχετε πράγματι αλλεργία ή δυσανεξία, η έλλειψή της δεν θα σας κάνει να χάσετε βάρος και δεν θα ενισχύσει την απόδοσή σας στα σπορ. Εάν αυτό συμβεί, είναι γιατί τρώτε καλής ποιότητας τρόφιμα, όπως για παράδειγμα quinoa αντί για λευκό ρύζι.
Και μερικές σημαντικές παρατηρήσεις: Οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, με την κατανάλωση σιτηρών χωρίς γλουτένη, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου, φυτικών ινών και βιταμίνης του συμπλέγματος Β, συστατικά πολύ σημαντικά για την καλή λειτουργία των κυττάρων και το μεταβολισμό.
Συσκευασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, trans λιπαρά και ζάχαρη, καθόλου υγιεινά για τον οργανισμό μας, τα οποία αυξάνουν συγχρόνως και το βάρος μας.
Συμπέρασμα, προτιμούμε πάντα τα φυσικά προϊόντα και όχι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, για να ξέρουμε τι τρώμε.