Το κατσικίσιο γάλα και το ξινόγαλα στη διατροφή μας
Τι ρόλο παίζει το κατσικίσιο γάλα και το ξινόγαλο στη διατροφή μας;
Κατσικίσιο γάλα
Το κατσικίσιο γάλα είναι ένα σημαντικό στοιχείο της διατροφής μας που θα ήταν καλό να μην παραλείπεται. Το γάλα αυτό εμπεριέχει ορισμένα πολύ θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αρχικά συμβάλλει στην κατασκευή γερού σκελετού, ιστών και μυικού συστήματος, γιατί είναι το πιο πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο. Επίσης είναι το μοναδικό γάλα που περιέχει βιοργανικό νάτριο και σελήνιο. Έτσι συγκεντρώνει τις υψηλότερες ποσότητες βιταμινών (βιταμίνες Α, Β2, C, D, νιασίνη) και περιέχει καροτίνη, η οποία λειτουργεί προληπτικά ενάντια στον καρκίνο. Το κατσικίσιο γάλα ακόμα είναι πλουσιότερο σε ασβέστιο σε σχέση με το αγελαδινό. Περιέχει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10% περισσότερο (Σε 100 γρ. Γάλακτος, το κατσικίσιο έχει 129 γρ. Ασβέστιο ενώ το αγελαδινό 117 γρ.). Επιπροσθέτως είναι το γάλα με τα μικρότερα λιποσφαιρίδια, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρυνση. Το κατσικίσιο γάλα είναι σημαντικό να προσθέσουμε και ότι δεν προκαλεί αλλεργίες λόγω της σύνθεσης των πρωτεινών του και θεωρείται το πιο πολύτιμο γάλα για την ανάπτυξη των παιδιών μετά το μητρικό. Ακόμα συμβάλλει στην θεραπεία του γαστρικού έλκους. Τέλος χωνεύεται εύκολα, γιατί η σύστασή του είναι παρόμοια με αυτή των υγρών του στομάχου και δεν φουσκώνει.
Ξινόγαλα
Το ξινόγαλα αποτελεί ένα ιδιαίτερα υγιεινό και θρεπτικό ρόφημα. Η πρωτεϊνη που βρίσκεται στο ξινόγαλα είναι υψηλοτάτης βιολογικής αξίας και έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από την πρωτεϊνη του ασπραδιού του αυγού. Περιέχει λακτόζη, βιταμίνες, μέταλλα και ελάχιστο λίπος. Επίσης είναι ένα προϊόν εύγεστο και ευεργετικό για το στομάχι και βοηθάει την απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Ακόμα έχει αντιμικροβιακή δράση για ένα μεγάλο αριθμό βακτηρίων, ιδιαίτερα αυτών που προκαλούν εντερικές λοιμώξεις. Ενισχύει αποτελεσματικά την κινητικότητα του εντέρου και βοηθά στην αναγέννηση της φυσικής μικροχλωρίδας του εντέρου, ιδιαίτερα ύστερα από την χορήγηση αντιβιοτικών. Τέλος έχει αντιχοληστερινικές ιδιότητες και είναι καλύτερα ανεκτό για τα άτομα που παρουσίαζουν αλλεργία στο γάλα