Το διατροφικό «προφίλ» των φοιτητριών
Ποιοί είναι οι διατροφικοί σύμμαχοι των φοιτητριών;
Τι τους χαρακτηρίζει: Γρήγορη και άκοπη υιοθέτηση προτύπων ζωής και διατροφής, ειδικότερα με εστίαση στο δυτικό πρότυπο, δηλαδή συχνή χρήση fast-food, αλκοόλ και προπαρακευασμένων φαγητών. Ταυτόχρονα τακτικά επαναλαμβανόμενες προσπάθειες αδυνατίσματος (συνήθως με ανορθόδοξο τρόπο, όπως χημικές δίαιτες, μηχανήματα, χάπια αδυνατίσματος κ.α.) που είναι επιζήμιες κυρίως για την υγεία τους αλλά και για την τσέπη από την οποία πληρώνονται (συνήθως γονική).
Συνηθισμένα λάθη
Πολλές και συχνές δίαιτες
Συχνή χρήση ταχυφαγείων (fast food)
Παράλειψη πρωινού γεύματος
Διατροφικοί σύμμαχοι
Ιδιαίτερης σημασίας η πρόσληψη σε σίδηρο, φυλλικό και Β12, καθώς λόγω της εμμηνορρυσίας οι ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες για την πρόληψη αναιμίας. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου και θα πρέπει τα φρούτα ή τα λαχανικά που την περιέχουν να λαμβάνονται μαζί ή μετά από ένα γεύμα πλούσιο σε σίδηρο, ή να καταναλώνεται ένας 100% φυσικός χυμός πορτοκάλι. Επίσης σε αυτή την ηλικία, ο οργανισμός έχει ανάγκη από επαρκές ασβέστιο για την καλή υγεία των οστών, και η κατανάλωση τουλάχιστον τριών ισοδυνάμων γαλακτοκομικών (ένα ποτήρι γάλα, 30 γρ. τυρί, 1 κεσεδάκι γιαούρτι, ένα ποτήρι ξινόγαλο) την ημέρα είναι απαραίτητα.
Ειδικά σε περιόδους εξετάσεων εξασφαλίζουμε την κάλυψη του οργανισμού σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και σε σίδηρο και σε μαγνήσιο (σοκολάτα, κακάο, κρέας). Τα συστατικά αυτά είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την καλύτερη πνευματική απόδοση.
Αναστάσιος Παπαλαζάρου, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr