Καρκίνος του μαστού και διατροφή
Η διατροφή μπορεί να έχει μία ισχυρή επίδραση στην έκβαση της ασθένειας.
Πιθανώς να ξέρετε ήδη, ότι αυτά που τρώτε μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Κάποιες τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά, είναι πολύ καλές, ενώ άλλες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των οιστρογόνων και της φλεγμονής. Πλέον, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Όμως, νέα έρευνα έδειξε ότι αυτά που τρώει μια γυναίκα που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες με διηθητικό καρκίνο του μαστού που κατανάλωναν καλύτερης ποιότητας τρόφιμα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με άλλες ασθενείς που η ποιότητα της διατροφής τους δεν ήταν σωστή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό Cancer Epidemiology.
Η έρευνα περιέλαβε 2.317 γυναίκες που δεν είχαν πλέον περίοδο, μεταξύ 50 έως 79 ετών. Αυτές οι γυναίκες είχαν διαγνωσθεί με διηθητικό καρκίνο του μαστού και συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο μετά τη διάγνωσή τους, το οποίο εξέτασε τη συχνότητα των γευμάτων, το μέγεθος των μερίδων, τι είδους λίπους έτρωγαν και πόσα φρούτα και λαχανικά έτρωγαν. Όλες οι γυναίκες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο στην αρχή της έρευνας και αρκετές φορές μετά από αυτή. Μετά από παρακολούθηση 9,6 χρόνων περίπου, 188 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του μαστού ενώ 227 πέθαναν από άλλες αιτίες.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες με κακή ποιότητα διατροφής, τα άτομα που έτρωγαν υγιεινά είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες εκτός καρκίνου. Είναι ενδιαφέρον το ότι δεν βρέθηκε μία συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού. Η ποιότητα διατροφής μετρήθηκε με ένα δείκτη που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής των ΗΠΑ.
Ουσιαστικά, η έρευνα υποδεικνύει ότι ακολουθώντας τις προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές διατροφής μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού. Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το τι μηχανισμός είναι υπεύθυνος για την σχέση αυτή, πραγματικά διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν σωστή διατροφή, ήταν και πιο δραστήριες σωματικά, δήλωσαν χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και μικρότερη εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ, είχαν καλύτερη μόρφωση και καλύτερο εισόδημα και χαμηλότερο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος). Όλοι αυτοί οι παράγοντες έπαιξαν ασφαλώς κάποιο ρόλο στη διατήρηση της καλής τους υγείας.
Όμως, νέα έρευνα έδειξε ότι αυτά που τρώει μια γυναίκα που έχει διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, είναι εξίσου ζωτικής σημασίας. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες με διηθητικό καρκίνο του μαστού που κατανάλωναν καλύτερης ποιότητας τρόφιμα, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με άλλες ασθενείς που η ποιότητα της διατροφής τους δεν ήταν σωστή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό Cancer Epidemiology.
Η έρευνα περιέλαβε 2.317 γυναίκες που δεν είχαν πλέον περίοδο, μεταξύ 50 έως 79 ετών. Αυτές οι γυναίκες είχαν διαγνωσθεί με διηθητικό καρκίνο του μαστού και συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο μετά τη διάγνωσή τους, το οποίο εξέτασε τη συχνότητα των γευμάτων, το μέγεθος των μερίδων, τι είδους λίπους έτρωγαν και πόσα φρούτα και λαχανικά έτρωγαν. Όλες οι γυναίκες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο στην αρχή της έρευνας και αρκετές φορές μετά από αυτή. Μετά από παρακολούθηση 9,6 χρόνων περίπου, 188 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του μαστού ενώ 227 πέθαναν από άλλες αιτίες.
Σε σύγκριση με τις γυναίκες με κακή ποιότητα διατροφής, τα άτομα που έτρωγαν υγιεινά είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 42% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αιτίες εκτός καρκίνου. Είναι ενδιαφέρον το ότι δεν βρέθηκε μία συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και τον κίνδυνο θανάτου από τον καρκίνο του μαστού. Η ποιότητα διατροφής μετρήθηκε με ένα δείκτη που δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής των ΗΠΑ.
Ουσιαστικά, η έρευνα υποδεικνύει ότι ακολουθώντας τις προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές διατροφής μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου μετά τη διάγνωση καρκίνου του μαστού. Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το τι μηχανισμός είναι υπεύθυνος για την σχέση αυτή, πραγματικά διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν σωστή διατροφή, ήταν και πιο δραστήριες σωματικά, δήλωσαν χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και μικρότερη εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ, είχαν καλύτερη μόρφωση και καλύτερο εισόδημα και χαμηλότερο ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος). Όλοι αυτοί οι παράγοντες έπαιξαν ασφαλώς κάποιο ρόλο στη διατήρηση της καλής τους υγείας.