Αδυνατίστε πίνοντας…
Μπορείτε να ξεγελάσετε το μεταβολισμό σας με ασβέστιο και πίνοντας ποτά με λίγες θερμίδες για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
Εάν είστε στα κανονικά σας κιλά συγχαρητήρια. Μάλλον όμως ανήκετε στη μειονότητα. Οι περισσότεροι προσπαθούμε να χάσουμε κάποια κιλά, ή τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουμε. Θα μπορούσαν τα ποτά, το γάλα, οι χυμοί ή το τσάι να βοηθήσουν σε αυτό;
Γάλα: φάρμακο για την απώλεια βάρους;
Στην παιδική ηλικία το ακούγαμε συνέχεια. Πιείτε ένα ποτήρι γάλα με κάθε γεύμα. Τώρα οι τηλεοπτικές διαφημίσεις διαλαλούν το αποτέλεσμα της απώλειας του βάρους, που οφείλεται στο γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορούν τα προϊόντα αυτά πραγματικά να ελέγξουν το βάρος; Πως είναι αυτό δυνατόν;
O Michael Zemel, διευθυντής του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου του Tennessee, έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες για το θέμα αυτό. Σε πρόσφατη έρευνά του περιγράφει το ρόλο του ασβεστίου στην αύξηση του σωματικού βάρους και την αποθήκευση του λίπους.
Πάρα πολλοί άνθρωποι αποκλείουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, λέει. Είναι σαν να πυροβολούν τον ίδιο τον εαυτό τους στο πόδι, όταν το κάνουν αυτό. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες συστατικών που όλα έχουν θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και στην ενίσχυση του μηχανισμού της καύσης του λίπους, εξηγεί.
Το γιατί και το πώς
Όταν κόβουμε από τη διατροφή μας τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στέλνουμε ένα σήμα στον οργανισμό μας να παράγει περισσότερο λίπος, λέει ο Zemel. Όταν το σώμα στερείται το ασβέστιο, αρχίζει να το αποθηκεύει. Αυτός ο μηχανισμός ζητά από το σώμα να παράγει υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται καλσιτριόλη και αυτό προκαλεί μία αυξημένη παραγωγή των κυττάρων του λίπους.
Τα υψηλά επίπεδα καλσιτριόλης, «λένε» στα κύτταρα του λίπους να αποθηκευτούν στο σώμα. Επίσης τους «λένε» να αναπτυχθούν, έτσι αποκτάτε όλο και περισσότερα παχιά κύτταρα λίπους. Και βέβαια αυτό καταλήγει να γίνετε ένα παχύ άτομο.
Επιπλέον ασβέστιο στη διατροφή, ελαττώνει την ορμόνη αυτή, δηλώνει ο Dr. Zemel. Το σώμα διασπά περισσότερο λίπος, και τα λιπώδη κύτταρα γίνονται πιο λεπτά. Μία διατροφή υψηλή σε γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους κατά 70% περίπου.
Αλλά υπάρχουν ακόμη και άλλα καλά νέα. Αποδεικνύεται ότι το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου ή οι τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο. Γιατί; Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μία σύνθετη συλλογή συστατικών. Όπως και τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, υπάρχουν περισσότερες καλές ουσίες από βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, στα προϊόντα αυτά. Δεν είναι κλασικά θρεπτικά συστατικά αλλά έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.
Γάλα: φάρμακο για την απώλεια βάρους;
Στην παιδική ηλικία το ακούγαμε συνέχεια. Πιείτε ένα ποτήρι γάλα με κάθε γεύμα. Τώρα οι τηλεοπτικές διαφημίσεις διαλαλούν το αποτέλεσμα της απώλειας του βάρους, που οφείλεται στο γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορούν τα προϊόντα αυτά πραγματικά να ελέγξουν το βάρος; Πως είναι αυτό δυνατόν;
O Michael Zemel, διευθυντής του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου του Tennessee, έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες για το θέμα αυτό. Σε πρόσφατη έρευνά του περιγράφει το ρόλο του ασβεστίου στην αύξηση του σωματικού βάρους και την αποθήκευση του λίπους.
Πάρα πολλοί άνθρωποι αποκλείουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, λέει. Είναι σαν να πυροβολούν τον ίδιο τον εαυτό τους στο πόδι, όταν το κάνουν αυτό. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες συστατικών που όλα έχουν θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και στην ενίσχυση του μηχανισμού της καύσης του λίπους, εξηγεί.
Το γιατί και το πώς
Όταν κόβουμε από τη διατροφή μας τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στέλνουμε ένα σήμα στον οργανισμό μας να παράγει περισσότερο λίπος, λέει ο Zemel. Όταν το σώμα στερείται το ασβέστιο, αρχίζει να το αποθηκεύει. Αυτός ο μηχανισμός ζητά από το σώμα να παράγει υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται καλσιτριόλη και αυτό προκαλεί μία αυξημένη παραγωγή των κυττάρων του λίπους.
Τα υψηλά επίπεδα καλσιτριόλης, «λένε» στα κύτταρα του λίπους να αποθηκευτούν στο σώμα. Επίσης τους «λένε» να αναπτυχθούν, έτσι αποκτάτε όλο και περισσότερα παχιά κύτταρα λίπους. Και βέβαια αυτό καταλήγει να γίνετε ένα παχύ άτομο.
Επιπλέον ασβέστιο στη διατροφή, ελαττώνει την ορμόνη αυτή, δηλώνει ο Dr. Zemel. Το σώμα διασπά περισσότερο λίπος, και τα λιπώδη κύτταρα γίνονται πιο λεπτά. Μία διατροφή υψηλή σε γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους κατά 70% περίπου.
Αλλά υπάρχουν ακόμη και άλλα καλά νέα. Αποδεικνύεται ότι το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου ή οι τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο. Γιατί; Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μία σύνθετη συλλογή συστατικών. Όπως και τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, υπάρχουν περισσότερες καλές ουσίες από βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, στα προϊόντα αυτά. Δεν είναι κλασικά θρεπτικά συστατικά αλλά έχουν αναγνωριστεί ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.