4 μύθοι για τρόφιμα και ποτά που παχαίνουν
Διαβάστε τους 4 μύθους για τρόφιμα και ποτά που παχαίνουν...
Το ζήτημα «αδυνάτισμα» αποτελεί αναμφίβολα το πιο πολυσυζητημένο κομμάτι της διατροφής. Εδώ και πολλές δεκαετίες, στην προσπάθεια αναζήτησης της τέλειας σιλουέτας έχουν εφευρεθεί διαφόρων ειδών «μαγικές» δίαιτες και εκατοντάδες διατροφικά τρικ που υποτίθεται ότι μας εξασφαλίζουν άμεση απώλεια κιλών, ενώ παράλληλα πολλά τρόφιμα έχουν κατηγορηθεί ότι «παχαίνουν». Πλέον όμως γνωρίζουμε ότι στην πράξη κανένα τρόφιμο δεν μπορεί από μόνο του να μας παχύνει ή να μας αδυνατίσει, αφού τα πάντα μπορούν να ενταχθούν σε ένα διαιτολόγιο που χαρακτηρίζεται από τον χρυσό κανόνα της ισορροπίας και του μέτρου.
Ωστόσο, ακόμη και μέχρι σήμερα που κατέχουμε τόσες διατροφικές γνώσεις, κάποιες τροφές εξακολουθούν λανθασμένα να θεωρούνται «παχυντικές». Παρακάτω αναλύουμε 4 από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις «παρεξηγημένων» τροφίμων και ποτών και αποκαθιστούμε τη φήμη τους.
Ψωμί
Η υποτιθέμενη παχυντική φύση των υδατανθρακούχων τροφίμων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές παρεξηγήσεις που υπάρχουν στο χώρο της διατροφής. Μία φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες, με μικρές αποκλίσεις ανάλογα με το είδος, εάν δηλαδή πρόκειται για λευκό, ολικής άλεσης, σικάλεως ή πολύσπορο. Παράλληλα, το ψωμί, ειδικότερα το ολικής άλεσης, μας εφοδιάζει με φυτικές ίνες οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα κορεσμού και συνεπώς να μας βοηθήσουν να καταναλώσουμε μικρότερο όγκο φαγητού και να προσλάβουμε τελικά λιγότερες θερμίδες. Δεν χρειάζεται λοιπόν να πείτε το ψωμί … «ψωμάκι», απλά θα πρέπει να μάθετε να αρκείστε στη μία φέτα.
Στιγμιαίος καφές
Πολλές γυναίκες δηλώνουν με υπερηφάνεια στην πρώτη τους επίσκεψη στον διαιτολόγο ότι ήδη έκαναν από μόνες τους ένα σημαντικό βήμα για την απώλεια βάρους: έκοψαν τον καφέ! Αυτό που πιθανότατα δεν γνωρίζουν είναι ότι ο στιγμιαίος καφές είναι «αθώος» σε επίπεδο θερμίδων, δεδομένου ότι ένα φλιτζάνι αποδίδει κατ’ εκτίμηση 1 θερμίδα. Επιπλέον, λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο ενέργειας και τόνωσης για άτομα που ακολουθούν δίαιτα αδυνατίσματος, ενώ παράλληλα οι πολυφαινόλες που περιέχει συμβάλλουν στη θωράκιση του οργανισμού ενάντια στις οξειδωτικές βλάβες. Φυσικά, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη ζάχαρη και στο γάλα που προστίθενται στον καφέ, καθώς η χρήση τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις θερμίδες του ροφήματος.
Μπύρα
Μπορεί η φράση «μην την πιείτε, λουστείτε» να προέκυψε λόγω της λάμψης που χαρίζει η εφαρμογή της στα μαλλιά, ωστόσο πολλά άτομα όντως αποφεύγουν να πίνουν μπύρα στις εξόδους τους επειδή θεωρούν ότι είναι παχυντική. Υπάρχει επιπλέον η αντίληψη ότι η κατανάλωση μπύρας μπορεί να προκαλέσει τοπικό πάχος και πιο συγκεκριμένα να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Τα παραπάνω απέχουν όμως αρκετά από την πραγματικότητα, δεδομένου ότι ένα κουτάκι μπύρα αποδίδει κατ’ εκτίμηση 150 θερμίδες, δηλαδή περίπου όσες κι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Αν λοιπόν καταφέρετε να … σφίξετε την κάνουλα και να περιοριστείτε στο ένα ποτό στην έξοδό σας, η μπύρα αποτελεί μία από τις ιδανικότερες επιλογές.
Σταφύλι
Είναι από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα, αφού υπάρχει η αντίληψη ότι για τη γλυκιά του γεύση ευθύνεται η μεγάλη περιεκτικότητά του σε σάκχαρα. Σκεφτείτε όμως σε 15 ρώγες σταφύλι, που αντιστοιχούν στη μία μερίδα φρούτου, περιέχεται συγκρίσιμη ποσότητα σακχάρων με ένα μέτριο πορτοκάλι. Συνεπώς τα σταφύλια μπορούν να αποτελέσουν, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που βρίσκονται στην εποχή τους, έναν γευστικότατο τρόπο να καλύψετε μέρος των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών της ημέρας. Φροντίστε απλά να μην ξεφύγετε στην ποσότητα.
Κωσταλένια Καλλιανιώτη, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr