Fast Diet 5:2
Είστε γεννημένη για να τρώτε πολύ; Η σχέση σας με την υγιεινή διατροφή είναι αμφίρροπη;
Γνωστή συγγραφέας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ειδικεύεται στα θέματα της υγιεινής διατροφής και της δίαιτας δηλώνει: « Συμβουλεύω τους φίλους μου: τρώτε πρωινό. Η συνέπεια είναι το κλειδί της σωστής διατροφής», ήμουν βέβαια αρκετά αυστηρή, ώσπου πριν λίγο καιρό μία φίλη, μου μίλησε για μία δίαιτα που δημιουργήθηκε από δύο δημοσιογράφους, τον Michael Mosley και την Mimi Spencer.Η δίαιτα αυτή, γνωστή και ως Fast Diet, (5:2) επιτρέπει να τρως ότι θέλεις όλη την εβδομάδα, εκτός από δύο όχι συνεχόμενες ημέρες όπου το σύνολο των θερμίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 500 θερμίδες».
«Μία άλλη εκδοχή της δίαιτας αυτής είναι: καθόλου υδατάνθρακες για δύο ημέρες την
εβδομάδα, εκτός από φρούτα και λαχανικά».
Αλλάζουν λοιπόν τα δεδομένα της σταθερής και με συνέπεια δίαιτας;
Παλαιά αντίληψη: Αυτού του είδους η δίαιτα καταστρέφει το μεταβολισμό.
Νέα αντίληψη: Εξαρτάται από το πώς γίνεται.
Η δίαιτα που «διακόπτεται» είναι διαφορετική από την κανονική δίαιτα. Οι ειδικοί λένε ότι η εξέλιξη είναι ο λόγος για τον οποίο ο μεταβολισμός μας αρέσκεται στις σύντομες αλλαγές της πολυφαγίας και της πείνας.
Χιλιετίες πριν, τρώγαμε μόνο φρούτα και χόρτα, πριν αρχίσουν οι κυνηγοί της οικογένειας να φέρνουν τελικά στο σπίτι το θήραμά τους. Επειδή, το ότι μπορούμε να τρώμε όποτε θέλουμε, είναι καινούργιο στην ανθρώπινη ιστορία, ο μεταβολισμός μας δεν έχει εξελιχθεί αρκετά για να καλύψει τη διαφορά. Έτσι, αν επιστρέψουμε στο παλιό τρόπο διατροφής, το σώμα μας θα είναι καλά και μπορούμε να χάσουμε βάρος.
Η νηστεία είναι δύσκολη. Και κατά κάποιο τρόπο, οι ημέρες της μη-νηστείας είναι ακόμη πιο δύσκολες. Σύμφωνα με τους κανόνες της Fast Diet, την πρώτη ημέρα, τρώμε γιαούρτι και μούρα, μία σαλάτα ρόκα και ένα πόδι από κοτόπουλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι την επόμενη γεμίζω το στομάχι μου με γλυκά, κρέμες και χάμπουργκερ. Προφανώς υπάρχει μία λεπτή διαχωριστική γραμμή στη δίαιτα αυτή και σε μία κανονική δίαιτα. Αυτή η γραμμή λέγεται έλεγχος.
Παλιά αντίληψη: Χρειαζόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά κάθε ημέρα.
Νέα αντίληψη: Μπορούμε να τα παραλείπουμε σε βάθος χρόνου.
Η Susan Roberts, καθηγήτρια που ειδικεύεται στη σωστή διατροφή, λέει ότι: «η δίαιτα αυτής της νέας μόδας μπορεί να μην είναι απολύτως σωστή» αλλά συνεχίζει: «ο οργανισμός μας έχει έτσι σχεδιαστεί ώστε να διατηρεί τις βιταμίνες που παίρνει τις ημέρες που τρώμε σωστά, για ένα χρονικό διάστημα».
Έτσι, τα καλά νέα είναι ότι αν τα γεύματά μας είναι καλά ισορροπημένα όταν τρώμε, δεν χρειάζεται να αγχωθούμε για κάποιες βιταμίνες, όταν δεν τρώμε σωστά.
Τα κακά νέα: Πρέπει οπωσδήποτε να προσέχουμε τι τρώμε τις ημέρες που δεν κάνουμε δίαιτα.
«Δεν είναι να απορεί κανείς, γιατί μετά από δύο εβδομάδες, με πολύ λίγο καλό φαγητό και πολύ κακό, δεν έχασα βάρος. Η φίλη μου με μάλωσε. Εκείνη σε ένα μήνα τρώγοντας ασπράδια αυγών, καπνιστό σολομό και αγγούρια στις ημέρες της δίαιτας και σαλάτες, φρούτα και πρωτεΐνες τις υπόλοιπες ημέρες έχασε περίπου 6 κιλά!»
Παλαιά αντίληψη: Η παράλειψη των γευμάτων μας παχαίνει.
Νέα αντίληψη: Η παράλειψη αυτή μπορεί να κάψει λίπος.
Έρευνα, σχετικά με εναλλακτική δίαιτα δηλ. περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης κάθε δεύτερη ημέρα, υποδηλώνει ότι οι πιθανότητες πολυφαγίας μετά από ένα γεύμα που παραλείφθηκε είναι λίγες.
Στο Σικάγο, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που παρέλειπαν ένα γεύμα και στην πραγματικότητα έτρωγαν μόνο 500 θερμίδες την ημέρα εκείνη, την επόμενη έπαιρναν μόνο 10% περισσότερες θερμίδες. Οι γυναίκες αυτές έχασαν 10 έως 30 κιλά σε οκτώ εβδομάδες, με το 90% της συνολικής απώλειας να είναι λίπος. Ενώ οι γυναίκες που έκαναν τυπική δίαιτα με λίγες θερμίδες, έχασαν το 75% του λίπους.
Πως συμβαίνει αυτό; Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με υδατάνθρακες, η πρώτη πηγή ενέργειας του σώματος είναι η γλυκόζη που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν αυτή έχει εξαντληθεί, το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη που είναι αποθηκευμένη στους μύες και στο συκώτι μας. Και όταν αυτή έχει εξαντληθεί σε 8 έως 12 ώρες, καταφεύγει στην καύση του λίπους, μέχρι να φάμε πάλι. Όλες οι νέες γρήγορες δίαιτες προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτό.
Παλαιά αντίληψη: Η μειωμένη ποσότητα τροφής προκαλεί μία «ασάφεια / θολούρα» στον εγκέφαλο.
Νέα αντίληψη: Η αφαγία μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο.
Συχνά αναρωτιόμαστε, αφού η δίαιτα είναι τόσο καλή, γιατί αισθάνομαι χάλια; Αν δεν έχουμε ασκηθεί ποτέ και ξαφνικά τρέξουμε δύο χιλιόμετρα, θα αισθανθούμε χάλια. Αυτό δεν θα πει ότι το τρέξιμο δεν είναι ωφέλιμο.
Σε μία μελέτη για τη δίαιτα αυτή (πέντε μέρες κανονική τροφή και 2 μέρες δίαιτας) ορισμένα άτομα δήλωσαν ότι αισθάνονται άσχημα και αντιπαραγωγικά αλλά μόνο για τις δύο πρώτες εβδομάδες. Μετά από αυτό, το σώμα απλά προσαρμόζεται.
Όταν χρησιμοποιείται το λίπος ως καύσιμο, το σώμα απελευθερώνει λιπαρά οξέα που προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και ειδικές πρωτεΐνες που ενισχύουν την ενέργεια και τη διάθεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε περιόδους μειωμένη λήψης τροφής, η εγκεφαλική δραστηριότητα να είναι αυξημένη ώστε το άτομο να μπορεί να βρει τροφή!
«Αν και δεν μπορώ να πω ότι έχω γίνει πιο προσεκτική με αυτό το νέο τρόπο διατροφής» καταλήγει, «έχω καλύτερη επίγνωση της ποιότητας των τροφίμων». «Εκτιμώ και απολαμβάνω απλά πράγματα όπως ένα ωραίο φλιτζάνι καφέ». «Επίσης προσπαθώ να μην κάνω τον ειδικό για αυστηρές δίαιτες, γιατί άλλωστε οι λεγόμενοι υγιείς κανόνες είναι οι καλύτεροι για να μην τηρούνται»!
«Μία άλλη εκδοχή της δίαιτας αυτής είναι: καθόλου υδατάνθρακες για δύο ημέρες την
εβδομάδα, εκτός από φρούτα και λαχανικά».
Αλλάζουν λοιπόν τα δεδομένα της σταθερής και με συνέπεια δίαιτας;
Παλαιά αντίληψη: Αυτού του είδους η δίαιτα καταστρέφει το μεταβολισμό.
Νέα αντίληψη: Εξαρτάται από το πώς γίνεται.
Η δίαιτα που «διακόπτεται» είναι διαφορετική από την κανονική δίαιτα. Οι ειδικοί λένε ότι η εξέλιξη είναι ο λόγος για τον οποίο ο μεταβολισμός μας αρέσκεται στις σύντομες αλλαγές της πολυφαγίας και της πείνας.
Χιλιετίες πριν, τρώγαμε μόνο φρούτα και χόρτα, πριν αρχίσουν οι κυνηγοί της οικογένειας να φέρνουν τελικά στο σπίτι το θήραμά τους. Επειδή, το ότι μπορούμε να τρώμε όποτε θέλουμε, είναι καινούργιο στην ανθρώπινη ιστορία, ο μεταβολισμός μας δεν έχει εξελιχθεί αρκετά για να καλύψει τη διαφορά. Έτσι, αν επιστρέψουμε στο παλιό τρόπο διατροφής, το σώμα μας θα είναι καλά και μπορούμε να χάσουμε βάρος.
Η νηστεία είναι δύσκολη. Και κατά κάποιο τρόπο, οι ημέρες της μη-νηστείας είναι ακόμη πιο δύσκολες. Σύμφωνα με τους κανόνες της Fast Diet, την πρώτη ημέρα, τρώμε γιαούρτι και μούρα, μία σαλάτα ρόκα και ένα πόδι από κοτόπουλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι την επόμενη γεμίζω το στομάχι μου με γλυκά, κρέμες και χάμπουργκερ. Προφανώς υπάρχει μία λεπτή διαχωριστική γραμμή στη δίαιτα αυτή και σε μία κανονική δίαιτα. Αυτή η γραμμή λέγεται έλεγχος.
Παλιά αντίληψη: Χρειαζόμαστε όλα τα θρεπτικά συστατικά κάθε ημέρα.
Νέα αντίληψη: Μπορούμε να τα παραλείπουμε σε βάθος χρόνου.
Η Susan Roberts, καθηγήτρια που ειδικεύεται στη σωστή διατροφή, λέει ότι: «η δίαιτα αυτής της νέας μόδας μπορεί να μην είναι απολύτως σωστή» αλλά συνεχίζει: «ο οργανισμός μας έχει έτσι σχεδιαστεί ώστε να διατηρεί τις βιταμίνες που παίρνει τις ημέρες που τρώμε σωστά, για ένα χρονικό διάστημα».
Έτσι, τα καλά νέα είναι ότι αν τα γεύματά μας είναι καλά ισορροπημένα όταν τρώμε, δεν χρειάζεται να αγχωθούμε για κάποιες βιταμίνες, όταν δεν τρώμε σωστά.
Τα κακά νέα: Πρέπει οπωσδήποτε να προσέχουμε τι τρώμε τις ημέρες που δεν κάνουμε δίαιτα.
«Δεν είναι να απορεί κανείς, γιατί μετά από δύο εβδομάδες, με πολύ λίγο καλό φαγητό και πολύ κακό, δεν έχασα βάρος. Η φίλη μου με μάλωσε. Εκείνη σε ένα μήνα τρώγοντας ασπράδια αυγών, καπνιστό σολομό και αγγούρια στις ημέρες της δίαιτας και σαλάτες, φρούτα και πρωτεΐνες τις υπόλοιπες ημέρες έχασε περίπου 6 κιλά!»
Παλαιά αντίληψη: Η παράλειψη των γευμάτων μας παχαίνει.
Νέα αντίληψη: Η παράλειψη αυτή μπορεί να κάψει λίπος.
Έρευνα, σχετικά με εναλλακτική δίαιτα δηλ. περιορισμό της θερμιδικής πρόσληψης κάθε δεύτερη ημέρα, υποδηλώνει ότι οι πιθανότητες πολυφαγίας μετά από ένα γεύμα που παραλείφθηκε είναι λίγες.
Στο Σικάγο, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες που παρέλειπαν ένα γεύμα και στην πραγματικότητα έτρωγαν μόνο 500 θερμίδες την ημέρα εκείνη, την επόμενη έπαιρναν μόνο 10% περισσότερες θερμίδες. Οι γυναίκες αυτές έχασαν 10 έως 30 κιλά σε οκτώ εβδομάδες, με το 90% της συνολικής απώλειας να είναι λίπος. Ενώ οι γυναίκες που έκαναν τυπική δίαιτα με λίγες θερμίδες, έχασαν το 75% του λίπους.
Πως συμβαίνει αυτό; Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με υδατάνθρακες, η πρώτη πηγή ενέργειας του σώματος είναι η γλυκόζη που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν αυτή έχει εξαντληθεί, το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη που είναι αποθηκευμένη στους μύες και στο συκώτι μας. Και όταν αυτή έχει εξαντληθεί σε 8 έως 12 ώρες, καταφεύγει στην καύση του λίπους, μέχρι να φάμε πάλι. Όλες οι νέες γρήγορες δίαιτες προσπαθούν να επωφεληθούν από αυτό.
Παλαιά αντίληψη: Η μειωμένη ποσότητα τροφής προκαλεί μία «ασάφεια / θολούρα» στον εγκέφαλο.
Νέα αντίληψη: Η αφαγία μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο.
Συχνά αναρωτιόμαστε, αφού η δίαιτα είναι τόσο καλή, γιατί αισθάνομαι χάλια; Αν δεν έχουμε ασκηθεί ποτέ και ξαφνικά τρέξουμε δύο χιλιόμετρα, θα αισθανθούμε χάλια. Αυτό δεν θα πει ότι το τρέξιμο δεν είναι ωφέλιμο.
Σε μία μελέτη για τη δίαιτα αυτή (πέντε μέρες κανονική τροφή και 2 μέρες δίαιτας) ορισμένα άτομα δήλωσαν ότι αισθάνονται άσχημα και αντιπαραγωγικά αλλά μόνο για τις δύο πρώτες εβδομάδες. Μετά από αυτό, το σώμα απλά προσαρμόζεται.
Όταν χρησιμοποιείται το λίπος ως καύσιμο, το σώμα απελευθερώνει λιπαρά οξέα που προστατεύουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και ειδικές πρωτεΐνες που ενισχύουν την ενέργεια και τη διάθεση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε περιόδους μειωμένη λήψης τροφής, η εγκεφαλική δραστηριότητα να είναι αυξημένη ώστε το άτομο να μπορεί να βρει τροφή!
«Αν και δεν μπορώ να πω ότι έχω γίνει πιο προσεκτική με αυτό το νέο τρόπο διατροφής» καταλήγει, «έχω καλύτερη επίγνωση της ποιότητας των τροφίμων». «Εκτιμώ και απολαμβάνω απλά πράγματα όπως ένα ωραίο φλιτζάνι καφέ». «Επίσης προσπαθώ να μην κάνω τον ειδικό για αυστηρές δίαιτες, γιατί άλλωστε οι λεγόμενοι υγιείς κανόνες είναι οι καλύτεροι για να μην τηρούνται»!