Τρείς διαιτητικοί μύθοι
Ζάχαρη, ψωμί και στέρηση... Τρείς μύθοι που πρέπει να καταριφθούν
Πρέπει να κόψω τη ζάχαρη;
Καταρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στη σύγχρονη διαιτολογία, η λέξη δίαιτα δεν συνεπάγεται στέρηση και αποκλεισμός κανενός τροφίμου. Το να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης είναι απαραίτητο βήμα, χωρίς όμως να είναι και το πιο σημαντικό.
Ας μην ξεχνάμε ότι 1 γραμμάριο υδατάνθρακα (ζάχαρης) αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο λίπους 9 θερμίδες. Έτσι, το να περιορίσει κάποιος τη ζάχαρη, π.χ. να αντικαταστήσει τα αναψυκτικά με ζάχαρη με light αναψυκτικά, να μειώσει τη συχνότητα και την ποσότητα των γλυκών και τη ζάχαρη στον καφέ, είναι σαφώς ένα χρήσιμο βήμα, παράλληλα όμως, απαιτείται ακόμα περισσότερο και ο περιορισμός των λιπαρών τροφών (τηγανητά, βούτυρο, γλυκά κλπ.).
Αν μάλιστα αναλογιστείτε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη περιέχουν και πολύ λίπος (π.χ., πάστες, κρουασάν), τότε αντιλαμβάνεστε ότι συχνά ο ένας στόχος (περιορισμός της ζάχαρης) επικαλύπτει και τον άλλο (περιορισμός του λίπους).
Αντί για ψωμί θα πρέπει να τρώω φρυγανιές ή παξιμάδια;
Μία φέτα ψωμί είναι ισοδύναμη με 2 φρυγανιές, αποδίδοντας 70-80 θερμίδες περίπου. Ένα κριθαρένιο παξιμάδι, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στο ντάκο ισοδυναμεί με 3-4 φέτες ψωμί! Έτσι το να αποφεύγετε το ψωμί, καταναλώνοντας όμως, περισσότερες φρυγανιές ή παξιμάδια σίγουρα δε συμβάλλει στη μείωση του βάρους. Τα αρτοσκευάσματα, όπως οι φρυγανιές, τα κριτσίνια, τα παξιμάδια κ.α. είναι ουσιαστικά ένα είδος «αφυδατωμένου» ψωμιού και δεν αποτελούν πιο αθώα επιλογή – απλώς είναι πιο εύκολο να μετρηθεί η κατανάλωσή τους, επειδή είναι τυποποιημένα.
Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα επιλογής ανάμεσα στο ψωμί και τις φρυγανιές ή τα παξιμάδια. Όλα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
Τελικά τι θα πρέπει να «κόψω» από τη διατροφή μου;
Ένα σωστό πρόγραμμα αδυνατίσματος και διατροφής, περιέχει όλα τα τρόφιμα. Αυτό που διαφοροποιείται είναι η συχνότητα και η ποσότητα στην οποία καταναλώνεται το εκάστοτε τρόφιμο.
Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που πρέπει να περιορίσουμε (και όχι να «κόψουμε» ώστε να μην δημιουργήσουμε στέρηση στον οργανισμό) είναι τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λίπος, όπως τα γλυκά και τα τηγανιτά, και να προτιμάμε αντί της ζάχαρης άλλες εγκερκιμένες υποκατάστατες γλυκαντικές ουσίες, όπως η σουκραλόζη ή η ασπαρτάμη.
Βίκυ Πυρογιάννη, MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr
Καταρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε ότι στη σύγχρονη διαιτολογία, η λέξη δίαιτα δεν συνεπάγεται στέρηση και αποκλεισμός κανενός τροφίμου. Το να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης είναι απαραίτητο βήμα, χωρίς όμως να είναι και το πιο σημαντικό.
Ας μην ξεχνάμε ότι 1 γραμμάριο υδατάνθρακα (ζάχαρης) αποδίδει 4 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο λίπους 9 θερμίδες. Έτσι, το να περιορίσει κάποιος τη ζάχαρη, π.χ. να αντικαταστήσει τα αναψυκτικά με ζάχαρη με light αναψυκτικά, να μειώσει τη συχνότητα και την ποσότητα των γλυκών και τη ζάχαρη στον καφέ, είναι σαφώς ένα χρήσιμο βήμα, παράλληλα όμως, απαιτείται ακόμα περισσότερο και ο περιορισμός των λιπαρών τροφών (τηγανητά, βούτυρο, γλυκά κλπ.).
Αν μάλιστα αναλογιστείτε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη περιέχουν και πολύ λίπος (π.χ., πάστες, κρουασάν), τότε αντιλαμβάνεστε ότι συχνά ο ένας στόχος (περιορισμός της ζάχαρης) επικαλύπτει και τον άλλο (περιορισμός του λίπους).
Αντί για ψωμί θα πρέπει να τρώω φρυγανιές ή παξιμάδια;
Μία φέτα ψωμί είναι ισοδύναμη με 2 φρυγανιές, αποδίδοντας 70-80 θερμίδες περίπου. Ένα κριθαρένιο παξιμάδι, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στο ντάκο ισοδυναμεί με 3-4 φέτες ψωμί! Έτσι το να αποφεύγετε το ψωμί, καταναλώνοντας όμως, περισσότερες φρυγανιές ή παξιμάδια σίγουρα δε συμβάλλει στη μείωση του βάρους. Τα αρτοσκευάσματα, όπως οι φρυγανιές, τα κριτσίνια, τα παξιμάδια κ.α. είναι ουσιαστικά ένα είδος «αφυδατωμένου» ψωμιού και δεν αποτελούν πιο αθώα επιλογή – απλώς είναι πιο εύκολο να μετρηθεί η κατανάλωσή τους, επειδή είναι τυποποιημένα.
Κατά συνέπεια δεν τίθεται ζήτημα επιλογής ανάμεσα στο ψωμί και τις φρυγανιές ή τα παξιμάδια. Όλα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
Τελικά τι θα πρέπει να «κόψω» από τη διατροφή μου;
Ένα σωστό πρόγραμμα αδυνατίσματος και διατροφής, περιέχει όλα τα τρόφιμα. Αυτό που διαφοροποιείται είναι η συχνότητα και η ποσότητα στην οποία καταναλώνεται το εκάστοτε τρόφιμο.
Σε γενικές γραμμές, τα τρόφιμα που πρέπει να περιορίσουμε (και όχι να «κόψουμε» ώστε να μην δημιουργήσουμε στέρηση στον οργανισμό) είναι τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λίπος, όπως τα γλυκά και τα τηγανιτά, και να προτιμάμε αντί της ζάχαρης άλλες εγκερκιμένες υποκατάστατες γλυκαντικές ουσίες, όπως η σουκραλόζη ή η ασπαρτάμη.
Βίκυ Πυρογιάννη, MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr